Waarom je vandaag JA zegt

Hoe vaak heb jij vandaag al Ja gezegd? Of betrap je jezelf erop dat je de hele dag al in de ‘nee - modus’ staat?


Je loopt langs de AH en daar staat diezelfde dakloze weer met z’n krantje: ‘Krantje voor mevrouwtje?’ Nee, duh!!

Je collega: ‘Wie wil er in plaats van mij dit weekend werken? ’Nee, ik ben niet gek!

Je beste vriendin: ‘Ga je mee de stad in? ’Nee, ik heb al andere plannen.’


Ik zeg ja

Sinds ik in Kaapstad ben zeg ik ‘ja’. Of eigenlijk daarvoor begon het al want toen mijn modellenbureau, EVD, vroeg of ik tijdelijk naar Kaapstad wilde verhuizen zei ik: ‘ja’. Het was een wat vreemde ‘ja’, want waar zei ik nu precies ja tegen? Ik wist het niet, maar dat maakte ook niet uit want wat heb je als mens nu te verliezen? Ik op dat moment vrij weinig en vanaf die Ja veranderde mijn leven.


Wees minder assertief

Nu klinkt dat allemaal wat simpel om overal Ja op te zeggen, want ja zeggen tegen die ene collega die van zijn dienst af wil, is nu niet echt bepaald iets om naar uit te kijken. Wij, Nederlanders leren soms gewoonweg net iets teveel om assertief te zijn. Zo zeggen we overal ‘nee’ op om onze ‘grenzen’ te bewaren. Hier in Zuid Afrika gaat dat anders. Mensen zijn hier nederiger en zeggen veel vaker glimlachend ja. Of ze het vervolgens waar kunnen maken is de vraag, maar de insteek vind ik mooi.

Misschien zijn de Zuid-Afrikanen hulpvaardiger en hebben ze ook meer tijd. Niet dat er hier meer uren in de klok bestaan, maar tijd is hier iets relatiefs. Van een minuut later gaat iemand niet dood, zeg maar. Ik zie hier bijvoorbeeld nooit een gestresste Afrikaan. In Nederland zijn we allemaal druk.


De YES- Man

Ook ik ben wat ‘druk’ geweest. Heerlijk om dan samen naar een echte klassieke Jim Carrey film te kijken in Kaapstad. Ik had deze avond echt even nodig, want na al mijn favoriete ‘ja’s’ heb ik al weken last van mijn buik. De dokter zegt dat het een maagzweer is. Geen idee waardoor het komt want ik voel me gelukkiger dan ooit. Misschien dan toch net even iets te vaak Jagezegd tegen avonden weg, champagne, nieuwe mensen, castings en modellenklussen? Of is het toch stress?


‘Kun je morgen shooten om 3:30 am? JA

‘Kun je daarna ’s avonds een castingfilm opnemen? JA

‘Het liefst in het Duits’ Oke, JA natuurlijk, kein Problem.

‘Ga je mee uit eten en dan dansen? JA, let’s go!


Onderuit gezakt in bed met chocola en cola kijken we naar de YES Man. Het cliché verhaal over een wat saaie man die besluit een JA goeroe te volgen: ‘If you say no to life, you are not living,’ is wat de man in het wit zegt. Jim zegt dus vanaf dat moment overal Ja op en leidt vervolgens een denderend leven. Zo leert hij Koreaans, gaat hij bungeejumpen, drinkt hij 30 red bulls op een dag en leert hij natuurlijk de liefde van zijn leven kennen door de simpele JA. Lekker op zijn Hollywoods natuurlijk, maar het maakt me aan het lachen en inspireert me.


Out of the comfort zone

De Ja’s brengen me compleet out of my comfort zone. Toen ik een paar weken geleden Ja zei tegen mijn acteerlessen, stond ik bij de eerste les zo hard te shaken dat ik bang was dat ik in een huilbui zou uitbarsten. Achteraf was het een overwinning: ik leerde van elke acteerles, en dat tussen lieve inspirerende mensen met wie ik nog steeds contact heb. Wat als ik dat nu niet had gedaan?


Zeg vaker ja

De ja staat voor positiviteit, voor nieuwe kansen en een open blik. Dat kan dus ook een Ja zijn tegen een avondje Netflix (de Yes man staat erop). Het hoeft niet alleen te gaan over paragliden en gekkigheid, maar juist ook Ja tegen jezelf. Wat best handig is nu met die maagzweer. Dus: ‘hallo ja: thee en tien uur slaap!’

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven