Van gepeste 'rooie' naar model

#model #modelincapetown #redhair #blogger #bully


1 op de 10 kinderen wordt gepest op de basisschool. Van wie 5% maandelijks en 3% wekelijks. Zelf werd ik wekelijks gepest, dus ik weet hoe het voelt.


De suffe lading van pesten

Het woord of onderwerp pesten heeft altijd zo’n suffe lading. Het overkomt de sulletjes. Degenen met brilletjes, de dikkerdjes, nerds of in mijn geval: ‘de rooien’. Ik heb altijd heel goed begrepen waarom mij dit overkwam. Ik was een makkelijk doelwit: een verlegen meisje met net iets teveel rood haar en sproeten.


‘Rooie’

Dat ik rood haar had, vond ik niet zo erg. In ieder geval niet zo storend als de leeftijdsgenoten om me heen. Maar na de zoveelste achtervolging was mijn grote wens: mijn haar eraf of zwart verven. Na verloop van tijd haatte ik mijn rode haarlokken, alle sproetjes en mijn veel te witte huid. Net zoals ik alle kinderen haatte die mij dag in, dag uit pestten.


De vrome pesters

Elke dag fietste ik vier keer langs een reformatorische school. Wat voor de leerlingen daar vier keer feest betekende en voor mij een steeds terugkerende hel. ‘s Zondags zaten zij met hun lange rokken in de kerk en zongen psalmen. Maar uitgerekend zij moesten mij opwachten of verrassen vanuit drooggelegde sloten met stokken en zelfs één keer een mes.


De schaamte

Gepest worden gaat gepaard met schaamte. En zelfs als ik er nu over schrijf, voel ik me een beetje opgelaten. Het duurde een tijd voordat ik mijn ouders durfde te vertellen over het dagelijks opwachten en uitschelden. Ik herinner me dat mijn moeder daarna uit pure wanhoop persoonlijk verhaal ging halen bij sommige kinderen door ze van de fiets te trekken en te schreeuwen dat ze haar dochter met rust moesten laten. De scholen deden niet veel en weinig mensen wisten het. Slechts één vriendinnetje hielp mij door samen zo hard mogelijk weg te fietsen.


‘Was ik niet mooi genoeg?’

Elke dag weer die angst om op de fiets te stappen. Die angst ging uiteindelijke gelijk op met wantrouwen naar anderen. Ook mijn zelfbeeld kreeg een deuk: ‘Was ik niet mooi genoeg? Niet leuk genoeg?’ Of beter gezegd: ‘waarom was ik niet gewoon?‘ Gelukkig herhaalden mijn ouders dagelijks hoe mooi en uniek ik was. En: ‘Wie het laatst lacht, lacht het best‘, zei mijn moeder altijd. Ik wist toen nog niet, hoe dat jaren later zou uitpakken.

Het pesten stopte geleidelijk aan toen ik naar de middelbare school ging. Ik stelde me zo onopvallend mogelijk op en deed m’n best weer ergens aansluiting te vinden. Ook dat ging nooit vanzelf. Ik werd dan wel niet meer dagelijks gepest, maar bleef een makkelijk doelwit met m’n rode haar.


Wie het laatst lacht, lacht het best

De: ‘Wie het laatst lacht, lacht het best’, kwam pas jaren later. Na me altijd anders en niet volledig geaccepteerd gevoeld te hebben, kwamen nu fotografen op mijn pad die me benaderden voor fotoshoots. En zo opende er een hele andere wereld. Een wereld waarin ik modellenwerk doe voor grote merken en magazines. Zo sta ik dit jaar alleen al op zes covers.


Uiteindelijk blijf je toch die tienjarige

Wie het laatst lacht, lacht dus het best. Maar uiteindelijk blijf ik altijd dat tienjarige meisje op de fiets. Wat vroeger het uithangbord was waar pesters gebruik van maakten, is nu mijn sterkste wapen. Dit uithangbord brengt mij over een maand naar Kaapstad. Daar ga ik voor een tijd wonen en werken als model. Deze keer stap ik niet op mijn fietsje maar in het vliegtuig, waar ik champagne zal bestellen en proosten op mijn rode haren en elke sproet op mijn lichaam!

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven