Ruim je shit op!

Bijgewerkt op: 15 jul 2019

Is het nodig om spullen te blijven kopen als je zolder vol ligt met oude spullen die nog gerepareerd kunnen worden? En hoe leuk is het om zelf je shampoo te maken? Ik ging op onderzoek uit.


Onzinnige oogschaduwdoosjes

De afgelopen weken had ik het te pakken. Ik ging aan de slag met naald en draad en haalde vergeten oliën uit de kast. De aanleiding was de zoveelste verhuizing in een korte tijd. Ik kwam net terug uit Kaapstad, waar ik zes maanden uit een koffer had geleefd. En om dan thuis te komen in een huis vol spulletjes is intens. Want waarom bewaar ik al die doosjes oogschaduw die ik nooit heb gedragen of zal dragen? En waarom staat mijn schuur vol met van die typische schuur-spullen, zoals verfpotten, winterkleding, reservelampen, kleedjes en oude boeken?


We verzamelen wat af

Spullen. We hebben allemaal zoveel spullen, maar hebben we ze nodig? Ik denk dat de meeste mensen zichzelf wijsmaken dat dit niet het geval is, maar waaruit blijkt dat? Ik zie mezelf als minimalist, koop zoveel mogelijk tweedehands of vind mijn meubels op straat. Maar als ik zo naar mijn overvolle schuur kijk en naar mijn hele schelpen- en klokkenverzameling dan is mijn minimalistische geklets pure onzin.


Ik wil ervan af

Daarom ging ik aan de slag. Ik zocht uit wat retour kon naar de kringloop en stopte vuilniszakken vol met troep. Een beetje gegeneerd voel ik me als ik omringd ben door zoveel onzin spullen. Ik wil ervan af en neem mezelf voor om even niets meer te kopen. Vanaf nu repareer ik kapotte binnenzakken, maak ik zelf mijn shampoo, scheid ik eindelijk mijn afval en ga ik met mijn overbodige spullen op zo’n markt staan waar mensen alles voor één euro willen kopen en waarvan ik dan denk: ‘Nee, dit is meer waard!’


Vijf tips om van je zooi af te komen

Toch ga ik ervoor en dat zou jij ook moeten doen. Dus heb ik even een overzichtelijke top 5 gemaakt waardoor jij ook opgeruimder en bewuster de lente in kunt gaan:


1. Duik je zolder, schuur of kelder in en zoek uit wat weg kan. Zo simpel is het.


2. Vraag om je heen wanneer de volgende tweedehands markt bij jou in de buurt is en ga er staan met je kleedje en spulletjes. Zo maak je anderen blij met je troep en verdien je er nog wat aan. Voor wat over blijft: bel het grofvuil. Weg is weg!


3. Repareer wat je altijd al wilde repareren. Dus aan de slag met naald en draad, plak die lekke band en gooi weg wat je toch niet meer laat maken.


4. Gebruik wat je in je voorraadkast hebt staan. Zo vond ik een potje magnesiumolie terug. Mijn vriend kocht dat ooit en we doen er niets meer mee. Het staat er te staan en de keuze is: weg ermee of gebruiken. Ik googelde wat ik er mee kon en wat bleek: het kan uitstekend gebruikt worden als haarmasker. Dus masseerde ik de magnesiumolie samen met een eetlepel honing in mijn haar met als resultaat: vet haar. Nee grapje, na drie keer goed uitspoelen werd mijn haar glanzender. Geen magnesiumolie in je schuur? Olijfolie werkt ook!


5. Haal die koelkast leeg en mik alle restanten groente en fruit in de blender en voilà: een powerdrankje zonder E-nummers en conserveringsnummers.


Kortom geen excuses: begin meteen en bedenk dat je op vakantie ook alleen maar een koffer, je paspoort en je bankpas bij je hebt

Want zo makkelijk zijn we dan weer wel.