Nooit meer zal ik

Sta jij bekend als de doorzetter of denk je al snel: laat maar zitten? Ik dacht dat ik het antwoord op die vraag wist, maar dat viel even flink tegen.


Ik moet iets doen

Ik sta niet echt bekend als het sportieve type hier in Kaapstad. Eigenlijk heb ik er helemaal niets mee. Vooral niet met sportscholen die ruiken naar andermans zweet en waar iedereen naar elkaar kijkt. Eigenlijk weet ik dat helemaal niet want ik ben er al eeuwen niet geweest. Anyway, ik heb toch het gevoel dat ik ook iets wil doen maar dan zonder groepen en andermans zweet.


Zwemmen tussen de oudjes

Dus zet ik sinds een paar weken mijn wekker om enige structuur aan te brengen in het modellenleven in Kaapstad, om te gaan zwemmen. Die structuur is naast de beweging net zo belangrijk. Want soms gaan er dagen voorbij zonder dat ik ergens word verwacht en dan is het belangrijk om een doel te hebben. Zwemmen is daarom de oplossing voor mij: lekker baantjes trekken in het kinderzwembad gedeelte. In het lange afstand bad zwemmen alleen de fanatiekelingen die geïrriteerd raken als ik op hun baan zwem, dus waag ik me niet meer in hun territorium. Het voordeel van het kinderzwembad is ook dat er voor 10 uur ’s ochtends nog geen kinderen zijn en er alleen maar bejaarden of zwangeren in wandelen (ook een soort van beweging).


Toch wel fijn

Ik begin langzaam in te zien hoe fijn bewegen is. Vooral omdat het zwembad waar ik baantjes trek naast de zee ligt. Aan de ene kant zie ik de zee en aan de andere kant de bekende berg Lionshead. Wat een rijkdom en dat met de meeuwen die over me heen vliegen. Ik ben gelukkig en het zwemmen gaat me steeds beter af.


Let’s do it

‘Of ik de Tafelberg al heb beklommen in de vier maanden dat ik hier ben?’, is de vraag die ik regelmatig krijg van mijn sportieve collega-modellen. Het antwoord is wat shokkend: Nee. Dus besluit ik met mijn vriendje dat toch maar eens te doen, want dat schijnt erbij te horen. En mijn conditie is door het zwemmen wel weer op peil, dus let’s do it. Nou, en dat heb ik geweten.


En toen ging het fout

We vertrekken net iets aan de late kant en met een optimistische hoeveelheid (of beter gezegd: gebrek aan..) water. Na een uur klimmen zwellen mijn vingers zo erg op dat ik ervan schrik. En ik kan niet meer. Het is te heet en nergens is een stukje schaduw te vinden.

Ik wil niet meer en voel de tranen op komen van pure frustratie: waarom kan ik dit niet en huppelen andere modellen deze berg meerdere keren op en af? Wat een failure.

Ik zeg tegen Geert, dat ik opgehaald wil worden door een helikopter (lekker dramatisch) en dat ik dit nooit, maar dan ook nooit meer ga doen. Wat een ellende.


Er is maar één keuze

Er is maar één keuze: terug naar beneden of naar boven. Een simpele keus maar die keuze veroorzaakt kortsluiting in mijn hoofd. Dus geef ik op en laat ik me vallen op een rots pal in de zon. Ik zie er ondertussen uit als een moslima met alle doeken over me heen. Want naast het gevoel dat ik dood lijk te gaan, verbrand ik hier levend. Respect voor Geert. Die blijft altijd rustig en lief. Ik denk dat hij ook begrijpt dat dit het enige is wat hij kan doen. Want het is dit of ik spring ervan af. Ik kom niet tot rust, maar weet dat naar beneden hiken net zo erg is als naar boven. Dus lopen we stapvoets 1,5 uur door. Ik geniet niet, ik zie niets, alleen maar de stap voor me.


Ik ben kapot

Als we boven aan komen kan ik niet eens blij zijn. Ik ben kapot en zweer de wereld dat ik nooit meer zoiets ga doen. Ik ben teleurgesteld in mezelf: waarom lukt het mij niet, waarom huppelt model Lisa me net voorbij en voel ik me een aangespoelde opgezette walvis? Toch ben ik trots dat we niet naar beneden zijn gelopen. Dat ik toch nog iets heb doorgezet.


De weg en de bestemming

Het gaat om de weg en niet om de eindbestemming. Daar ben ik altijd heilig van overtuigd geweest. Behalve deze horror ervaring dan. Ik heb geen idee wat mijn eindbestemming is en dat hoef ik ook niet te weten. Als de weg erheen maar iets minder dramatisch wordt dan deze horror Tafelberg.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven