Fuck Fast fashion - 5 duurzame shoptips

Wist je dat de kledingindustrie meer CO2 uit stoot dan alle internationale luchtvaart én zeetransport samen? Ongelofelijk toch? Dat terwijl we onze kledingstukken gemiddeld maar 7 keer dragen. Vaak dragen we het nog minder, verstoft het in onze kledingkast of gooien we het weg, omdat het toch niet zo lekker zit?!


55 euro per maand verdiend een textielarbeider

Maar je bent vrouw en je wilt er goed uit zien, je wilt mee doen met wat ‘in’ is en tegelijkertijd wil je er niet teveel geld uitgeven aan kleding, want: ‘Hé, het leven is al duur genoeg toch?’ En dat te bedenken dat een een textielarbeider in Bangladesh per maand 55 euro verdiend: 'Uuuhhh…?'


Ik ben verantwoordelijk

Als model voel ik me ontzettend verantwoordelijk voor de fastfashion industrie en ik schaam me diep dat er zoveel kleding geproduceerd wordt ten koste van onze aarde, dieren en fabrieksarbeiders. Ik sta daar niet achter en werk daarom alleen samen met merken die bewust bezig zijn met hun footprint en een duurzaamheidsbeleid hebben.


Mens en dieren lijden he?

Weetje? We zijn verwend en geven niets om Moeder Natuur. Als duurzaam model word ik aangemoedigd door vegan brands maar door fastfashion brands en merken word ik ontvangen als: ‘Zo, dat is vernieuwend, leuk, maar zo ver zijn we nog niet.’ Maar hoe vernieuwend is het om terug te gaan naar de essentie? Is dat niet heel gewoon? Dat we geven om de dieren en mensen die voor ons lijden omdat wij elke week weer nieuwe kleren ‘nodig’ hebben? En laten we eerlijk zijn: zo’n overvolle kledingkast, daar word je toch ook niet gelukkig van?


Maar waar begin je dan in je reis naar meer duurzamere items? Ik heb een lijstje gemaakt met leuke duurzame tips en trics, Mijn top 5 duurzame tips:

  1. Download de goodonyou app en vul je favoriete merken in. Deze app laat precies zien hoe duurzaam jouw merk is. Er wordt gekeken naar arbeidsomstandigheden, omgeving en dierenwelzijn. Super easy en leuk!

  2. Shop duurzame merken. Mijn favoriete jeans merken zijn bijvoorbeeld: MUD jeans en Armedangels.

  3. De leukste duurzame winkel: @greenupwarenhuis midden in Utrecht. Hier kun je alles halen, van kleding, boeken, levensmiddelen tot vega/vegan eten

  4. De leukste duurzame kledingwinkel: @nukuhivafairfashion in Utrecht. Voor zowel vrouwen als mannen en je krijgt hier super goed advies. Zo weten alle medewerkers precies waar de kleding vandaan komt.

  5. Eet duurzaam en abonneer je op de vegetarische box van @hellofreshnl of op de @veganbox Zo verspil je minder eten en doe je niet mee om dieren op te eten.

Enjoy je duurzame zoektocht en als je vragen hebt: let me know. Ik help graag.

Liefs Elize

Bronnen: ‘Dit is een goede gids’ door Marieke Eyskoot (2017)

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven