14 redenen waarom je op retraitre moet

#retraitre #blogger #elizebeen


Niets moet en als iemand tegen me zegt: ‘Je moet …’ dan haak ik al af. Maar wie wil nu niet thuiskomen op een prachtig plekje aarde om daar je inner child weer tegen te komen?


Ver van huis en toch thuis

Ook al ben ik 800 kilometer van huis verwijderd, toch voel ik me hier meer thuis dan waar dan ook. Thuis in dit retraiteoord Sadhaka in Frankrijk waar ik vorig jaar ook was. Net als toen loop ik nu weer tussen de kipjes, slaap ik in dezelfde schuur, schijnt de Franse zon op mijn huid en is het enige wat ik voel: hier wil ik nooit meer weg! Deze week zal weer in teken staan van bezinning, yoga en kunst.


Zoveel redenen om weg te gaan

Er zijn zoveel redenen om eens een weekje jezelf te resetten. Dat kan natuurlijk ook thuis, maar thuis is er de vuilnis die op straat moet, lonkt je mobiel en zijn er altijd mensen om je heen die wat van je willen. Dus ga, omdat:

1. je jezelf een rustmoment gunt en los wilt komen van je omgeving, verwachtingen en alles wat vertrouwd is.

2. je thuis te veel geconnect bent met internet en niet met je lijf en geest. Laat je mobiel daarom ook lekker thuis of zet ’em een weekje op vliegtuigstand.

3. lichamelijke beweging wonderen doet voor de ziel.

4. je ‘out of je comfort zone’ gaat, want hoe vaak doen we niet elke dag hetzelfde riedeltje?

5. leven in de natuur je terugbrengt naar de essentie: the simple life.

6. je hier alleen gezond en biologisch eet én dat voel je na een week!

7. je veel nieuwe inspirerende mensen ontmoet.

8. een weekje structuur wonderen doet. Er is tegelijkertijd een programma waar je niet aan deel hoeft te nemen. Maar het mág wel.

9. een weekje zonder make up en koffers vol kleren je terugbrengt naar je pure zelf.

10. Je opeens alle tijd van de wereld hebt. Tijd in de zin van: tijd over. Thuis zijn er allerlei nutteloze afleidingen en hier niet. Dus opeens heb je tijd voor een boek, wandeling of tijd om je creatieve ideeën uit te werken.

11. je nieuwe inzichten krijgt. Het is een moment om de balans op te maken: terugkijken en je wensen voor de komende tijd ervaren.

12. je van creëren houdt. Zoek een retraite oord uit waar je meer kunt doen dan alleen mediteren. Op Sadhaka kun je ook kiezen voor biodanza of tantra. Ik koos voor de combiweek: yoga en kunst. Een mega aanrader!

13. je van lekker slapen houdt. Je slaapt als een roos tijdens zo’n week van beweging, buiten zijn en innerlijke groei.

14. het winter is. Zoek een plek op waar de zon schijnt. Dat maakt het hele proces nog fijner.


Wat nu als iedereen zou gaan?

Er zijn vast nog meer redenen om op retraite te gaan en waarschijnlijk vergeet ik er een paar. In ieder geval denk ik elk jaar als ik er ben geweest: wat nu als iedereen één keer in zijn leven op retraite zou gaan? Ik weet zeker dat het de mensheid goed zou doen want een weekje vredelievend samen zijn met elkaar in de natuur verandert je. Het brengt je terug naar de onbevangenheid van je kern. Zoals wie je was als kind. Én er is opeens tijd. Tijd voor jezelf en tijd voor elkaar. Ik kom erachter dat ik thuis zoveel tijd verspil aan onzinnige ‘belangrijke’ dingen, zoals uren en uren die ik aan mijn mobieltje verspil.


Lang leve de vliegtuigstand

Hier besluit ik mijn mobiel op vliegtuigstand te zetten en ik mis mijn Iphone geen moment. Het is immers meer een gewoonte geworden om m’n mobiel op te pakken als ik even niets te doen heb. Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde Nederlander zo’n tachtig keer per dag zijn mobiel oppakt en dat is veel! Stel je voor wat je in die tijd nog meer had kunnen doen!


Wil je iets?  Doe het!

Deze week volg ik elke dag yoga en meditatielessen en krijg ik het oude ambacht beeldhouwen een beetje onder de knie. Ik maak drie beeldhouwwerkjes geïnspireerd op fantasiedieren die symbool staan voor het komende jaar. Want alle fantasieën kunnen werkelijkheid worden en dat ervaar ik als nooit tevoren: Wil je iets, doe het! Net zoals gaan. Gaan naar waar je hart je toe leidt.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven